Wanneer graszoden leggen?

Het moment van graszoden leggen is belangrijk. Het is echter niet bepalend voor de uiteindelijke kwaliteit van je gazon. Toch is het handig om vooraf te bepalen wanneer je de graszoden wil gaan leggen. Het zou vervelend zijn als je planning plotseling niet meer klopt, omdat vanwege de vorst geen graszoden gelegd kunnen worden. Wij van Graszodenaanleggen.nl geven je enkele tips.

Wanneer géén graszoden leggen?

Als het leggen van graszoden op vele momenten in een jaar zou kunnen plaatsvinden, is het wellicht handiger aan te geven wanneer het juist niet kan. Dat schept een hoop duidelijkheid. De momenten waarop er geen graszoden kunnen worden gelegd, zijn er helaas wel, namelijk:

  • Als het vriest
  • Als het sneeuwt
  • Bij een te natte ondergrond
Bloemen in de wei
Bevroren gras

Als het vriest

Het is ondoenlijk graszoden te leggen als de temperatuur buiten onder nul is. Het is geen kwestie van niet willen, het is een kwestie niet kunnen. Door de vorst is de grond simpelweg niet te bewerken. Willen wij succesvol graszoden komen leggen, dan willen wij een perfecte ondergrond realiseren. Als het vriest, is dat onmogelijk. Zowel het frezen als het egaliseren kan dan niet plaatsvinden.

Als het sneeuwt

Ook als het sneeuwt, is het voor onze medewerkers lastig hun werk goed te doen. Ook al vriest het op dat moment niet, dan is bijvoorbeeld het vakkundig egaliseren van de ondergrond niet mogelijk vanwege de aanwezige sneeuw. Daarom vinden wij de maanden november tot en met maart bij voorbaat niet geschikt voor het leggen van graszoden.

Bij een te natte ondergrond

De kwaliteit van een grasmat valt of staat op lange termijn natuurlijk met de hechting van de wortels. Op het moment van aanleg mag er dus niets misgaan. Als de ondergrond te nat is, lopen we het risico dat de graszoden ‘verzuipen’ en de hechting van de wortels niet goed plaatsvindt. Het is echter geen probleem als de grond slechts vochtig is. Is de regenval te hevig op het moment dat de aanleg van je graszoden aanstaande is? Ga er dan met een gerust hart vanuit dat wij je informeren als het leggen van graszoden op dat moment niet wenselijk is.

Voorjaar en najaar

Al met al kan worden gesteld dat het voor- en het najaar de beste periodes zijn om graszoden leggen. De voorwaarde is echter wel dat de temperatuur de 10 graden overstijgt. In de zomer is aanleg van gras natuurlijk ook mogelijk, maar dan mag het weer niet te heet zijn, omdat dan de kans op uitdroging dan het grootst is.

Temperatuur, vochtigheid en ondergrond

Deze drie aspecten zijn van levensbelang als je op een succesvolle wijze een gazon wil aanleggen. Deze aspecten worden beïnvloed door de weersomstandigheden. Daarom hebben we hierboven deze weersomstandigheden (vorst en sneeuw) uitgebreid behandeld. Zorg dat de omstandigheden in orde zijn, dan staat niets meer een succesvolle aanleg van je gazon in de weg.

Als het mogelijk is, komen wij op elk gewenst moment je graszoden leggen. Maar om teleurstellingen te voorkomen, leggen wij in principe in de maanden december, januari en februari geen graszoden. Ook de maanden maart en november vinden wij discutabel. Echter, wij passen ons aan aan je wensen, maar geven wij jou hieromtrent natuurlijk wel een passend advies.

Aanvragen vrijblijvende offerte

Ben je benieuwd wat de kosten zijn voor de aanleg van graszoden in je tuin? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan. Het kan zomaar zijn dat onze offerte je positief verrast. Benader ons via de mail of telefoon. Is de offerte naar je zin, dan kan je nieuwe grasmat (met een minimum van 25 m2) al binnen 14 dagen worden gelegd.

Laatste Nieuws

Voltooide Projecten

Vrijblijvende offerte?

Graszoden


Oppervlakte M²

Soort ondergrond


Gazonmest

Oud gazon verwijderen en afvoeren?

Vragen?