Gazononderhoud voorjaar

Gazononderhoud voorjaar.

Het lijkt eenvoudig om uw graszoden te onderhouden. Maar vaak is het ingewikkelder dan u denkt. Graszodenaanleggen.nl heeft daarom voor u een handig overzicht samengesteld. Zo voorkomen wij dat opnieuw graszoden leggen nodig is. In principe onderhoudt u uw gazon het hele jaar door, net als uw verdere tuinonderhoud. Wij zullen u daar eerst kort over informeren. Vervolgens vertellen wij u over het gazononderhoud in het voorjaar. Uw gazon heeft namelijk elk seizoen, vooral in de lente, behoefte aan een andere vorm van gazononderhoud.

Gazononderhoud algemeen

Sproeien: Na het grasmatten leggen heeft uw gazon vooral de eerste twee weken veel water nodig. Op dagen warmer dan 25 graden Celsius moet u elke dag uw gazon sproeien. Voor gazononderhoud in het voorjaar hangt het sproeien af van het wisselende lenteweer.

Bemesten: Uw gazon heeft veel voedingsstoffen nodig. Regelmatig uw gazon bemesten is daarom zeer belangrijk. Vanaf september krijgt uw gazon geen mest meer. Het gras kan namelijk niet alle meststoffen opnemen en die kunnen gaan schimmelen.

Maaien: Maai uw gras niet te kort, het maakt uw gazon er niet fraai op. Bij te lang gras neemt de kwaliteit van het gazon af. Ook wordt het gras maaien moeilijker. Vang het gemaaide lange gras op of hark het weg. Hiermee voorkomt u verstikking van het gazon en mosvorming. Ook herfstbladeren die op uw gazon vallen kunt u beter weghalen.

Onkruid bestrijden: Na een maaibeurt heeft onkruid binnen een week weer voldoende blad gevormd zodat u het makkelijker uit uw gazon kunt trekken. Laat een onkruidbestrijdingsmiddel vier dagen inwerken voordat u gaat maaien. Gebruik altijd een mosbestrijder om mos in het gazon te bestrijden. Met harken kunt u de groei juist stimuleren. Als het mos bruin en daardoor zichtbaar dood is, kunt u het wel uit uw gras harken.

Doorluchten: Door het lopen over het gras wordt de bovenlaag dicht en vast. De graswortels krijgen een tekort aan zuurstof en nu krijgt mos ook meer kans te groeien. Maak gaatjes met een mestvork of handprikker, op 10 cm afstand van elkaar en minstens 10 cm diep. Een paar keer jaar uitkammen en het gras verticuteren met een verticuteerhark is goed voor de verzorging van uw gazon.

Gazononderhoud in het voorjaar

Naast het algemene gazon onderhoud zijn er in het voorjaar nog een aantal andere zaken van belang. In de winter heeft uw gazon namelijk heel wat moeten doorstaan. Koud en nat weer en eventueel sneeuw hebben uw gazon niet ontzien. Uw gazon heeft in het voorjaar dan ook wat extra onderhoud nodig:

  • Graszoden kunnen door de vorst los komen van de ondergrond. Rolt u dan in de lente, enkele dagen voordat u gaat maaien het gras aan met een gazonwals.
  • Wanneer u de eerste keer in het voorjaar gaat maaien, kiest u daar dan een droge dag voor uit. Stel de maaimessen hoog in, zo rond de 3,5 cm. Wanneer u ziet dat het gras goed groeit, kunt u het deze maand nog een tweede keer maaien. Vanaf mei is eens per week maaien gebruikelijk.
  • Na het maaien steekt u de graskanten af. Gebruik hiervoor een graskantsteker of een platte, scherp geslepen schop. Indien u, bij gebrek aan bijvoorbeeld tegels, geen duidelijke grens heeft tussen uw gazon en de tuin er omheen, spant u dan een touwtje tussen twee paaltjes om een rechte lijn te krijgen.
  • Als u in februari nog geen mos bestreden heeft, dan kunt u dat bij het gazononderhoud in het voorjaar doen met een mosbestrijder.
  • Onkruid kan nu bestreden worden door het eruit te trekken of, bij hardnekkig terugkerend onkruid, met bestrijdingsmiddelen aan te pakken.
  • De graszoden kunnen nu ook bemest worden.
  • U kunt in de lente de bodem ontzuren met gazon kalk of juist verzuren met tuinturf.
  • Door het gazon te beluchten zorgt u ervoor dat lucht de bodem in kan en regenwater gemakkelijker wegzakt. Om uw gazon te beluchten kunt u gaatjes prikken met een mestvork of met een verticuteerhark. Gebruik zand om de gaten te vullen.
  • Geef de graszoden als het weinig regent water.
  • Herstel kale plekken met graszaad of gebruik hier stukken van een graszode voor.

Met deze tips voor uw gazononderhoud in het voorjaar helpt u het gazon te herstellen van de winter. In de zomer kunt u dan weer genieten van een prachtig gazon!

Vrijblijvende offerte?

Graszoden


Oppervlakte M²

Soort ondergrond


Gazonmest

Oud gazon verwijderen en afvoeren?

Vragen?