Grondbewerking

Het succes van je nieuwe grasmat is afhankelijk van meerdere factoren. Natuurlijk zijn graszoden van A-kwaliteit onontbeerlijk als je een fraai gazon wil realiseren. Toch zijn er nog zaken die dan roet in het eten kunnen gooien. Als men niet genoeg aandacht besteedt aan grondbewerking, is de uiteindelijke kwaliteit van je nieuwe gazon niet gegarandeerd.

Goede voorbereiding

Je hoort het vaker. Als de voorbereiding juist is, dan is het werk dat volgt doorgaans eenvoudiger. Ook op lange termijn is dat zichtbaar, zeker bij het leggen van graszoden. Als de aanvankelijke grondbewerking niet correct wordt uitgevoerd, dan bestaat de kans dat je er in de loop van de jaren last van krijgt. De graszoden wortelen niet goed of er ontstaan na verloop van tijd verzakkingen in je gazon.

Aarde in een hand
Voorbereiding gras aanleggen

Huidige staat van je grond

Om te bepalen hoe je je grond het best kunt prepareren, is het belangrijk te weten hoe de huidige grond eraan toe is. Een aantal vragen is hierin bepalend, namelijk:

  • Heb ik kleigrond in mijn tuin?
  • Is mijn grond te droog?
  • Is mijn grond goed waterdoorlatend?
  • Wat is het gehalte aan mineralen in mijn grond?
  • Dien ik mijn grond aan te vullen met voedingsstoffen?

In negen van de tien gevallen is de grond in uw tuin geschikt om er een nieuw gazon op te leggen. Het is belangrijk om bij deze voorbereidingen de juiste volgorde aan te houden. De voorbereidende werkzaamheden zijn de volgende:

  • Frezen van de grond
  • Walsen van de grond
  • Egaliseren van de grond
  • Bemesten van de grond
  • Frezen van de grond

Met het frezen zorg je ervoor dat de grond luchtig en dus bewerkbaar wordt. Tevens is dit de fase waarin je ongewenste elementen uit de grond verwijderd. Takjes, stenen en oude wortels moeten zijn weggenomen alvorens het graszoden leggen kan beginnen.

Walsen van de grond

Nadat het frezen is afgerond en alles takjes, etc. uit de grond zijn verdwenen, kan men voor de eerste keer de ondergrond walsen. De lucht wordt hierbij uit de grond geperst, waardoor de kans op verzakkingen in een later stadium wordt geminimaliseerd.

Egaliseren van de grond

Belangrijk is natuurlijk het perfect egaliseren van de ondergrond. Besteed je hieraan te weinig aandacht, dan wordt de kans op een mooi en strak gazon een stuk kleiner.

Bemesten van de grond

Indien nodig moet de zojuist geëgaliseerde grond bemest worden. In mest zitten groeistoffen die de nieuwe graszoden hard nodig hebben. Hierdoor verloopt de aanhechting van de wortels en de eerste groei van de graszoden aanzienlijk beter.

Zet de eerste stap naar een nieuw gazon!

Graszodenaanleggen.nl verzorgt zowel de voorbereidende werkzaamheden als het leggen van de graszoden. Heb je geen zin of ben je niet in staat de zware werkzaamheden van de grondbewerking zelf uit te voeren, roep dan de hulp in van een gerenommeerd bedrijf. Met onze 10 jaar ervaring is Graszodenaanleggen.nl een ervaren hovenier met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. Wil jij ook nieuwe graszoden in je tuin? En ben je benieuwd naar onze concurrerende tarieven? Vraag een vrijblijvende offerte aan en laat je verrassen!

Laatste Nieuws

Voltooide Projecten

Vrijblijvende offerte?

Graszoden


Oppervlakte M²

Soort ondergrond


Gazonmest

Oud gazon verwijderen en afvoeren?

Vragen?