Zelf graszoden leggen

Wij van Graszodenaanleggen.nl vinden graszoden leggen een kunst. Natuurlijk is het een vorm van kunst die jij ook zelf kunt uitvoeren, maar realiseer je dat het vooral een klus is die om precisie vraagt. Geduld en accuraat werken bij het leggen van graszoden is een absolute vereiste. Mocht je er niet uitkomen, schroom dan niet een professional te raadplegen. Wij helpen je graag met advies en A-kwaliteit graszoden, maar nog liever met onze graszoden legservice.

Graszoden leggen behandelen we in drie onderdelen

 • Graszoden leggen - hoe doe je dat?
 • Graszoden leggen - wat heb je er voor nodig?
 • Graszoden leggen - wanneer doen we dat?

Stapel graszoden
Graszoden op zwarte grond

Graszoden leggen - hoe doe je dat?

Het leggen van graszoden is niet echt moeilijk. Toch vraagt het wel een gedegen aanpak. Onze specialisten werken altijd volgens een succesvol stramien. Dit hebben wij speciaal voor jou uitgewerkt in een vast stappenplan, namelijk:

 1. Voorbereiding
 2. Grondbewerking
 3. Graszoden leggen
 4. Afwerking gazon
 5. Onderhoud

1. Voorbereiding graszoden leggen

Voordat je kunt beginnen met het leggen van graszoden is het zaak alle materialen in huis te hebben. Het ontbreken van gereedschappen of materialen vertraagd de aanleg. Gezien de beperkte houdbaarheid van de graszoden is dit niet wenselijk. Lees "Graszoden leggen - wat heb je ervoor nodig?" en ga voortvarend aan de slag!

2. Grondbewerking

Wil je succesvol graszoden leggen, dan zal de grond ten allen tijde luchtig en bewerkbaar moeten zijn. Dat is zelden het geval. Wij gebruiken een frees om deze grond ‘om te ploegen’. Helaas heeft niet iedereen er eentje tot zijn of haar beschikking. Je kunt ervoor kiezen deze te huren, maar wij hebben ook goede resultaten gezien waarbij de grond is bewerkt met een drietand.

De losse grond dient vervolgens uitgeharkt te worden. De grond wordt op hoogte gebracht en grove materialen, die het egaliseren onmogelijk maken, worden eruit gefilterd. Nadat de grond voor een eerste keer is gewalst egaliseer je de grond met de waterpas. De laatste stappen zijn het uitstrooien van de startbemesting en het nogmaals walsen van de grond.

3. Graszoden leggen

Nu is het moment aangebroken dat je de graszoden kunt gaan leggen. Start met het uitrollen van graszoden langs de lange zijde van uw terras. Vervolgens leg je op deze rij graszoden klaar die vervolgens haaks hierop uitgerold kunnen worden. Op deze manier kun je snel en efficiënt rij voor rij graszoden leggen.

Punten van aandacht bij het leggen van de graszoden

 • Poets kleine oneffenheden die ontstaan bij het klaarleggen van de graszoden weg alvorens je de graszoden uitrolt. Zo voorkom je oneffenheden onder de graszoden.
 • Sluit de graszoden strak tegen elkaar aan. Openstaande naden groeien slecht dicht en blijven dus lang zichtbaar.
 • Nadat de graszoden zijn gelegd gebruik je een oud broodmes om de graszoden op maat te snijden. Laat geen delen dubbel liggen. Hierop kunnen schimmels gaan groeien!

4. Afwerking gazon

Een gazon is pas een heerlijke plaats om te spelen of te rusten als het helemaal egaal is. Daarom zal de betreffende plek na het graszoden leggen wederom worden gewalst. Zo verklein je de kans dat er verzakkingen ontstaan in het gazon. Alle lucht wordt bovendien uit de grond geperst. Dat betekent dat de wortels van je nieuwe graszoden tegen de ondergrond aan worden gedrukt. Het hechten van de wortels kan nu beginnen.

5. Onderhoud gelegde graszoden

Direct na het afronden van de aanleg begint het onderhoud. De graszoden liggen los op de ondergrond en zijn totdat ze zijn geworteld afhankelijk van jou. Het voornaamste is dat je direct begint met sproeien en de graszoden de komende 10 dagen vochtig houd. Net als bij het laten leggen van graszoden ontvang je bij het afnemen van de graszoden een onderhoudsbrochure. Hierin staat het volledige onderhoud van je uitgewerkt!

"Graszoden leggen - wat heb je ervoor nodig?"

Nu je hebt gelezen wat er gedaan moet worden tijdens de aanleg van je gazon, is waarschijnlijk ook grotendeels duidelijk wat je nodig hebt. Wij zetten het nogmaals voor je op een rij!

Wat heb je nodig? Waarvoor gebruik je het? Waar verkrijgbaar?
Graszoden De nieuwe grasmat Graszodenaanleggen.nl
Bodembemesting Snelle hechting graszoden Graszodenaanleggen.nl
Gazonwals Walsen bodem en gazon Boels Verhuur
Schep Aanvoeren/ afvoeren grond Bouwmarkt of tuincentrum
Hark Op hoogte brengen grond Bouwmarkt of tuincentrum
Waterpas Egaliseren ondergrond Bouwmarkt of tuincentrum
Kruiwagen Vervoeren grond en gras Bouwmarkt of tuincentrum
Sproeier en tuinslang Onderhoud graszoden Bouwmarkt of tuincentrum
Oud broodmes Op maat snijden graszoden Keukenlade ;)

Graszoden leggen - wanneer doen we dat?

Het moment van aanleg van je graszoden is bepalend voor de uiteindelijke kwaliteit van de graszoden. Het leggen van graszoden kan op vele momenten in het jaar plaatsvinden. Echter, als het vriest is het zeker niet aan te raden. Los van het feit dat je de grond niet kunt bewerken als de temperatuur onder nul is, kunnen de leveranciers je graszoden niet leveren omdat ze dan niet van de akkers zijn los te snijden.

Wat voor invloed heeft het seizoen op het onderhoud van de gelegde graszoden? Gelegde graszoden moeten de eerste 10 dagen vochtig blijven. Ze mogen niet uitdrogen, maar zeker ook niet drijfnat blijven staan. Graszoden leggen kan uitgezonderd de winterperiode het hele jaar door.

Let alleen wel op dat vroeg in het voorjaar en laat in het najaar het gazon niet te nat wordt. Op warme dagen moet juist jouw sproeier gereed staan en heeft uw gazon veel water nodig. Kun jij inspringen op beide situaties? Dan kan het gazon vanaf begin maart tot in november aangelegd worden!

Vrijblijvende offerte

Onze werkwijze is duidelijk. Zowel voor jou als voor ons. Dat vinden we belangrijk. Heb je de komende tijd nog vragen of is er iets onduidelijk, laat het ons weten via de telefoon of mail. Wij proberen hiervoor dan een passende oplossing te vinden. Ben je benieuwd naar onze werkwijze en onze scherpe tarieven? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan en laat je verrassen.

Laatste Nieuws

Voltooide Projecten

Vrijblijvende offerte?

Graszoden


Oppervlakte M²

Soort ondergrond


Gazonmest

Oud gazon verwijderen en afvoeren?

Vragen?