Gazonproducten

Ligt je nieuwe gazon er fraai bij? Dat is mooi! Je kunt voorlopig weer vooruit met een fonkelnieuwe grasmat. Maar blijven je graszoden uit zichzelf zo mooi? Of moeten we daar iets voor doen? Het onderhouden van de graszoden is van groot belang. Slechts dan blijft je grasmat even mooi als op het moment van aankoop.

Hoe houd ik mijn gazon mooi?

Je zal je gazon de komende tijd met liefde moeten behandelen. Dat wil zeggen dat goed onderhoud onontbeerlijk is. Middels het aanschaffen en toepassen van de nodige bijproducten is het tamelijk eenvoudig je gazon fraai te houden. We geven een korte opsomming van de noodzakelijke bijproducten.

 • Gazonkalk
 • Gazonmest
 • Grasmaaier
 • Verticuteermachines
 • Graszaad
 • Sproeiers
Gazonmest
Gazonmest

Gazonkalk

Gazonkalk is noodzakelijk omdat het de pH-waarde van de bodem verhoogt. Is dat nodig dan? Ja, voor je gazon is dat echt nodig. Hierdoor wordt de zuurgraad van de bodem namelijk verlaagd. Deze hoge zuurgraad is in de loop van de tijd ontstaan door neerslag en het achterblijven van restanten van gemaaid gras.

Twijfel je nog over het soort kalk dat je moet gebruiken? Dat is niet nodig, want eigenlijk zijn alle soorten gazonkalk geschikt voor je grasmat. Welke gazonkalk je ook kiest, het verlaagt de zuurgraad van je gazon. Toevoegen van kalk is dus meer dan gewenst.

Gazonmest

Waarom is het toevoegen van gazonmest zo prettig voor je gazon? Doordat je met regelmaat het gras maait en het gemaaide gras afvoert, gaan er voedingsstoffen verloren. Door het toevoegen van gazonmest komen de waarden van deze voedingsstoffen weer op normale hoogte. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat door uitputting van het gras de grasziekte rooddraad ontstaat.

Voor het toedienen van de juiste hoeveelheid gazonmest of gazonkalk zijn er speciale strooiwagens te koop. Op deze wijze weet je zeker dat elk stukje gras de juiste hoeveelheid mest of kalk krijgt toebedeeld. Het draagt uiteindelijk bij aan het verkrijgen van een egaal en een fraai donkergroen gazon.

Grasmaaier

Het spreekt voor zich dat een grasmaaier onontbeerlijk is om je gazon up-to-date te houden. Toch is het wel handig te weten welke grasmaaier het meest geschikt is voor jouw gazon. De soort grasmaaier is afhankelijk van het oppervlak dat gemaaid moet worden. We onderscheiden drie verschillende maaiers, namelijk:

 • Kooimaaier
 • Cirkelmaaier
 • Robotmaaier

Voor een gazon met een normale afmeting - laten we zeggen: behorend bij een doorsnee rijtjeshuis - is de kooimaaier bij uitstek de juiste maaier. Voor een gazon met een groot oppervlak zijn in principe alle drie varianten geschikt. Geadviseerd wordt echter wel om te kiezen voor een motorisch aangedreven grasmaaier.

Verticuteermachines

Wat is eigenlijk verticuteren? Met deze behandelwijze schraap je minimaal tweemaal per seizoen de bovenlaag van je gazon schoon. Schrik echter niet van het eerste resultaat! Het lijkt er namelijk op dat je je gazon verwoest hebt. Dat is echter niet het geval. Met dit schrapen is de ongewenste bovenlaag (oude wortels, mos en dood gras) verwijderd en geef je je gazon de mogelijkheid zich te herstellen. Na enige dagen is dat alweer zichtbaar.

Voor de kleinere gazons is een eenvoudige verticuteerhark reeds toereikend. Het is best een pittig werkje, maar voor een gezond persoon is dit goed te doen. Voor grotere oppervlakten is het aan te raden te verticuteren met een elektrisch apparaat. Of in het geval van een zeer grote oppervlakte is een verticuteermachine met een benzinemotor aan te raden.

Graszaad

Hoe kan het ook anders? Graszaad is nagenoeg het belangrijkste product voor een grasmat. Ook als je graszoden van A-kwaliteit van Graszodenaanleggen.nl reeds zijn gelegd. In nagenoeg elke grasmat komt men weleens een kaler plekje tegen. Dat wil echter niet zeggen dat je graszoden van slechte kwaliteit zijn. Het heeft vaak te maken met beschadigingen aan het gras of de aanwezigheid van engerlingen, emelten of zelfs mollen.

Kies het juiste graszaad! Bij Graszodenaanleggen.nl kiest men voor een zaadmengsel voor een speelgazon. Koop je graszaad bij een tuincentrum, koop dan datzelfde zaadmengsel. Anders bestaat de kans dat de kleur gras net even afwijkt van de huidige kleur van je gazon. Op de verpakking staat vermeld hoe en in welke hoeveelheid je het zaad het best kunt verspreiden.

Sproeiers

Niet voor elk gazon is een sproeisysteem noodzakelijk, het toedienen van water - op welke manier dan ook - echter wel. Bepaal voor je eigen gazon of een eenvoudige tuinslang toereikend is om je gazon te voorzien van water. Is de oppervlakte van je gazon groter dan gemiddeld, dan is de aanschaf van sproeiers aan te raden. Voor het aansluiten van een tuinberegeningssysteem heb je drie verschillende accessoires nodig, namelijk:

 • Slang
 • Koppelingen
 • Sproeiers

Sproei in ieder geval genoeg. Veel tuineigenaren denken al snel te veel te hebben gesproeid. Dat is vaak niet het geval. Hieronder vind je de gevolgen van een gazon dat met te weinig water is besproeid:

 • Er ontstaat een uitgedroogd gazon.
 • Je gazon sterft uit en ziet er dor uit.
 • Dichtheid van gazon neemt af en er ontstaan kale plekken.
 • Mos en onkruid gaan zich manifesteren.

Vrijblijvend bezoek aan huis

Is je gazon niet meer zo mooi als vroeger? En twijfel je tussen het leggen van nieuwe graszoden of eerst een extra onderhoudsimpuls? Vraag advies aan de hoveniers van Graszodenaanleggen.nl. Wij vertellen je exact wat het best is voor je gazon en komen - indien dat nodig is - bij jou op locatie naar je gazon kijken. Bel of mail ons! Ons advies is gratis.

Laatste Nieuws

Voltooide Projecten

Vrijblijvende offerte?

Graszoden


Oppervlakte M²

Soort ondergrond


Gazonmest

Oud gazon verwijderen en afvoeren?

Vragen?