Gazonaanleg

Gazonaanleg blijft een populair onderdeel van de tuin. Welke tuinbezitter begint er niet te watertanden bij de aanblik van een jaloersmakend perfect onderhouden gazon? Wijzelf in ieder geval wel, en we hebben er de afgelopen jaren toch heel wat gezien!

De basis van een mooi gazon wordt gelegd tijdens de gazonaanleg. Door rekening te houden met de ideale groeiomstandigheden van het gras wordt een goede basis gelegd voor het gazon. Daarnaast hebben de grondwerkzaamheden grote invloed op de esthetische waarde van het gazon. Beide onderwerpen zullen wij hieronder behandelen aan de hand van onderstaande vragen:

 • Hoe verzorg je tijdens de gazonaanleg een gezonde basis?
 • Hoe dient jouw gazon eruit te komen zien?
 • Op welke wijze laat je het gazon aanleggen?

Hoe verzorg je tijdens de gazonaanleg een gezonde basis?

Het gras stelt enkele specifieke eisen aan de omgeving. Tijdens de gazonaanleg dient u hier rekening mee te houden om langdurig plezier te hebben van het aangelegd gazon.

 • Voldoende organisch materiaal
 • Actief bodemleven
 • Goed drainerende werking
 • Licht zure grond, pH-waarde 6
 • Voldoende direct zonlicht
 • Onkruidvrije bodem

Voldoende organisch materiaal

De hoeveelheid organisch materiaal in de bodem is van grote invloed op de hoeveelheid beschikbare voeding voor het gazon. De meest klei- en zandgronden bevatten voldoende voeding. Toch kan het met name op zandgrond voorkomen dat deze erg arm is. Het aanvoeren en frezen van compost door de bodem biedt dan uitkomst. Bijkomend voordeel is dat compost water vasthoudt.

Actief bodemleven

Alleen organisch materiaal zorgt niet voor de meststoffen voor het gazon. Er is bodemleven nodig dat de plantenresten omzet in voedingsstoffen. De organische gazonmest die wij verkopen bevatten bacteriën en schimmels die hiervoor zorgen. Eventueel zijn er speciale producten die los hiervan kunnen worden toegepast om een afwezig bodemleven op peil te brengen.

Goed drainerende werking

Het gazon stelt ook eisen aan de hoeveelheid vocht en lucht in de bodem. De grond met een dusdanige structuur hebben dat de wortels kunnen ademen en water snel weg kan zakken. Door de compacte bodem te frezen wordt deze belucht. De drainerende werking kan bevorderd worden door ‘drainagezand’ aan te voeren, dit is gebruikelijk bij de aanleg van het gazon op kleigrond.

Licht zure grond, pH-waarde 6

Het gazon zal een gezonde groei doormaken als het gras groeit in een licht zure grond. Ideaal is een pH-waarde van 6, maar waarden dienen minimaal tussen de 5,5 en 7 te liggen. Door kalk toe te voegen kan de pH-waarde op het juiste niveau gebracht worden. Met een eenvoudige bodemtest kan de pH-waarde worden vastgesteld en kan de kalkgift hierop worden aangepast.

Voldoende direct zonlicht

Een veelgemaakte fout is het leggen van graszoden op een schaduwrijke plek. Het gras zal hier nooit aan de verwachting tegemoet komen. Het is aan te raden het gazon aan te passen aan de omgeving of andersom. Leg dus geen graszoden op schaduwrijke plaatsen en pas de vorm van het gazon aan of andersom natuurlijk. Door te snoeien kan de hoeveelheid schaduw gereduceerd worden.

Onkruidvrije bodem

Om langdurig een onkruidvrij gazon te hebben is een onkruidvrije start noodzakelijk. Wij helpen u daarbij door onkruidvrije graszoden te leveren. Je dient zelf echter voor een onkruidvrije bodem te zorgen. Verwijder handmatig wortels van onkruiden zoals zevenblad, paardenbloemen, paardenstaart en onkruidgrassen. De meeste overige onkruiden zullen niet in staat zijn door de graszode heen te wortelen.

Hoe dient jouw gazon eruit te komen zien?

Voor een grote sierwaarde van het gazon dient het aan enkele voorwaarden te voldoen. Niet alleen heeft u prachtige graszoden nodig. Ook de grondslag en vorm zijn van grote invloed. Wij leggen hieronder aan je uit wat we hiermee bedoelen.

 • A-kwaliteit graszoden voor een speelgazon
 • Grondslag
 • Vorm van het gazon

A-kwaliteit graszoden

De belangrijkste voorwaarde waar jouw gazon aan moet voldoen is ongetwijfeld een hoge sierwaarde. Met de A-kwaliteit graszoden voor een speelgazon heb je in ieder geval alvast een belangrijk onderdeel ingevuld.

Onze graszoden hebben een zaadmengsel bestaande uit fijne en grove grassoorten. Deze mix is belangrijk voor het verkrijgen van een dichte structuur. De grove soorten geven body aan het gazon en de fijne grassoorten vullen alle ruimten tussen de grove grassprieten in.

Grondslag

Toch speelt de bodem misschien wel een nog grotere rol. Het niet goed aansluiten op de bestrating, plaatselijke zonken of een in zijn geheel hol liggend gazon komen niet ten goede aan de sierwaarde van het gazon.

Bekijk vooraf goed of er voldoende grond aanwezig is in uw tuin. De grond dient op hoogte te worden gebracht tot 2 centimeter onder de bovenkant van de sierbestrating in jouw tuin. In het midden van het gazon mag de grond iets hoger liggen dan aan de zijkant. Door het bol te laten liggen in het midden doet het gazon rijk aan en lijkt het groter.

Vorm van het gazon

Met de vorm van het gazon kun je werkelijk alle kanten uit. De graszoden zijn eenvoudig op maat te maken en dus naar wens te vormen. Wel is het aan te raden de vorm van het gazon af te stemmen op jouw tuin. Een tuin met organische vormen leent zich voor een dito gazon. Hetzelfde geldt voor een strakke rechthoekige tuin.

Daarnaast is het belangrijk voor de sierwaarde om rondingen en juist rechte lijnen door te laten lopen. Voor het vormen van een mooie rechte lijn raden wij gebruik te maken van een hulplijn. Door een touw te trekken van voor naar achter en de graszoden daar tegen aan te leggen maak je een strakke, rechte lijn.

Op welke wijze laat je het gazon aanleggen?

Zelf een gazon aanleggen is natuurlijk mogelijk. Toch is onze ervaring dat vakkundigheid goed terug te zien is in het gazon. Gazonaanleg laten verzorgen is iets waar je jarenlang plezier van hebt. Bijkomend voordeel is de garantie die je van ons ontvangt. Dit geeft de zekerheid van een succesvol aangelegd gazon!

Wil jij de aanleg van het gazon op een professionele wijze laten verzorgen? Graszodenaanleggen.nl is neemt je deze werkzaamheden graag uit handen. Dankzij onze kennis, werkwijze en professioneel machinepark is succes gegarandeerd. Vraag een vrijblijvende offerte aan om een eerste stap te zetten richting een perfect aangelegd gazon!

Laatste Nieuws

Voltooide Projecten

Vrijblijvende offerte?

Graszoden


Oppervlakte M²

Soort ondergrond


Gazonmest

Oud gazon verwijderen en afvoeren?

Vragen?