Gazon ziekten en plagen

Gazon ziekten en plagen

Ondanks dat u het gazon op een goede wijze onderhoud kan het zijn dat uw gazon met ziekten en plagen te maken krijgt. Het gazon ligt er daardoor minder fraai bij dan u zou willen. Wij helpen u graag uw gazon weer op peil te krijgen. Eenmaal ondekt welke ziekte of plaag uw gazon teisterd is een oplossing altijd voorhanden. Mocht u onverhoopt toch over willen gaan tot het opnieuw aanleggen van het gazon, dan helpen wij u graag door het bestaande gazon te vervangen

Gazon plagen

Er zijn verschillende plagen die uw gazon kunnen aantasten. Deze plagen komen vrijwel altijd uit de directe omgeving van het gazon. Dit kan uw eigen tuin zijn maar ook aangrenzende tuinen of natuur. Onderstaande plagen kunnen uw gazon aantasten.

  • Onkruid
  • Mos
  • Engerlingen
  • Emelten

Onkruid

Alle planten die zich in het gazon nestelen kunnen we als onkruid beschouwen. Hoewel klaver of madeliefjes het gazon ook kunnen verfraaien horen ze er niet thuis. Ze geven een wisselend beeld aan het gazon wat wij als ongewenst beschouwen. Zelfs grassoorten kunnen die effect hebben. Een goed voorbeeld hiervan is straatgras. Lees hier verder als u het onkruid in uw gazon wilt gaan bestrijden.

Mos

Op plaatsen waar veel schaduw is zal de grond snel verzuren. Het gras groeit daardoor slechter en krijgt ook nog eens minder licht en dus kans om te herstellen. Op deze plaatsen zal het mos snel haar intrede doen in het gazon. U kunt dit effect tegen gaan door tijdig kalk te strooien en schaduw weg te nemen. Toch zal dit niet altijd mogelijk zijn. Op de pagina mos bestrijden leggen wij u uit hoe u dit het beste uit kunt voeren.

Engerlingen

Er zijn insectenlarven die eten van de wortels van het gras. Deze zijn waarschijnlijk ook in uw gazon aanwezig. In kleine getalen is dit geen enkel probleem. Het gras herstelt sneller dan dat de vraatzucht van de larve groot is. En anders is er vast wel een merel of lijster die uw gazon van deze larve ontdoet. Wanneer de insecten in grote aantallen voorkomen en een plaag vormen heeft u wel een probleem. Engerlingen zijn larven van kevers. Deze kunnen een ware plaag vormen. Alles over engerlingen en de bestrijding ervan leest u op de pagina Engerlingen.

Emelten

Net als de engerling is de emelt een insectenlarve die vraatschade aan het gras kan veroorzaken. Als deze zich verpopt komt deze boven de grond als langpootmug. Waarschijnlijk kent u alleen het volwassen stadium van dit insect. Wilt u weten hoe u emelten kunt opsporen en bestrijden? Lees dan de pagina Emelten.

Ziekten in uw gazon

Schimmels en infecties kunnen ook uw gazon aantasten. Het is dan zaak snel en grondig te werk te gaan om de problemen snel te verhelpen. U vraagt zich waarschijnlijk af hoe het komt dat er ziekten optreden in uw gazon. Dat kan verschillende oorzaken hebben, maar vaak liggen slechte groeiomstandigheden hieraan ten grondslag. Droge of natte perioden kunnen behoorlijke schade veroorzaken aan het gazon. De conditie verslechtert, waarna het gras vatbaar wordt voor schimmels. Slecht onderhoud wat leidt tot een dikke viltlaag en een slechte beluchting zorgen ook voor slechte groeiomstandigheden en bijbehorende problemen.

De drie meest voorkomende gazonziekten zijn:

  • Sneeuwschimmel
  • Rooddraad
  • Marasmius Oreades

Mocht u twijfelen of uw gazon last heeft van deze ziekten of vertoont uw gazon andere kwalen? Mail dan een foto naar info@graszodenaanleggen.nl; aan de hand daarvan kunnen wij u van advies voorzien!

Sneeuwschimmel

Sneeuwschimmel kan optreden nadat de sneeuw is ontdooid. En dan met name op plekken waar men, tijdens de periode dat er sneeuw lag, over het gazon heeft gelopen. De schimmelziekte treedt echter veel vaker op in natte perioden in de lente en de herfst. Een slecht drainerende bodem in combinatie met slechte beluchting en een teveel aan meststoffen ligt hieraan ten grondslag. Het probleem lost men dan ook op door de oorzaken weg te nemen. Dit kan men doen door de volgende taken uit te voeren: Maai het gazon regelmatig waardoor het gras kort blijft.Belucht het gazon en strooi het in met grof witzand.Verticuteer het gazon aan het begin van de herfst.Neem schaduw en beschutting weg zodat zon en wind het gras sneller laten drogen.Voorkom dat er over het besneeuwde gazon gelopen wordt.

Rooddraad

Deze schimmelziekte kan het hele jaar door uw gazon ontsieren. Als het gazon vochtig is, zijn er licht rode plekken te zien die wit kleuren als ze opdrogen. De schimmelziekte ontwikkelt kleine zwammen die op het gras zelf groeien. Vaak verspreid u zelf de ziekte verder over het gazon zonder dat u het in de gaten heeft. Rooddraad ontstaat als de onderste delen van het gras lang nat blijven en er een tekort aan stikstof is. Vaak ligt een slechte beluchting hieraan ten grondslag. Het gras sterft echter niet af door rooddraad en de problemen kunt u oplossen door de volgende werkzaamheden uit te voeren: Verticuteer het gazon.Belucht vervolgens het gazon en strooi het in met grof witzand.Geef een stikstof bemesting.

Marasmius Oreades

Paddenstoelen Als u te maken krijgt met deze schimmelziekte, dan heeft u een groot probleem. U dient direct te beginnen met de bestrijding. U kunt de ziekte herkennen aan het vormen van een grote heksenkring in uw gazon. De heksenkring wordt gevormd door grote zwammen die onder de grond een groot netwerk vormen van schimmeldraden. Als u er niet tijdig bij bent zal al het gras aan de binnenzijde van de kring afsterven. U kunt het dan enkel nog oplossen door de grond een halve meter diep af te graven, en met nieuwe grond en graszoden weer dicht te leggen. Een tijdige bestrijding kan plaatsvinden door een halve kilo ijzersulfaat op te lossen in 2,5 liter water. Dit giet u uit over het oppervlak waar de heksenkring tevoorschijn is gekomen.

Graszodenaanleggen.nl staat u graag bij met advies!

Zoals bovenstaande informatie wel weergeeft, kan het onderhoud van een gazon vrij complex zijn. De door ons achtergelaten onderhoudskaart geeft u slechts advies bij het meest gangbare onderhoud. Mocht u vragen hebben over uw gazon dan kunt u deze het best via de mail aan ons stellen: info@graszodenaanleggen.nl. Stuur indien mogelijk een foto mee, dat helpt ons met het geven van het juiste advies.

Laatste Nieuws

Voltooide Projecten

Vrijblijvende offerte?

Graszoden


Oppervlakte M²

Soort ondergrond


Gazonmest

Oud gazon verwijderen en afvoeren?

Vragen?